Stäng


Mumiens förbannelse

Förbannelsen är en vanlig form av rituell magi och begreppet förekommer över hela världen. Förbannelsen riktar sig ofta mot en person och målet är att skada. Under tusentals år ansåg man att sjukdomar och lidande orsakades av just förbannelser.

Synen på vem som kan dra en förbannelse över någon har förändrats över tid. På forntiden var det bara häxor och magiker som ansågs ha förmågan. På medeltiden trodde man däremot att ”vanliga” människor kunde aktivera ondskan genom att uttala en förbannelse.

Men, du behöver inte nödvändigtvis vara vid liv för att dra olycka över din medmänniska. Även de döda, andar, naturväsen, gudar med flera sägs kunna bestraffa en levande person som behandlat dem respektlöst. Ett exempel på detta är den avrättade postrånaren Jonas Falk som sägs straffa ungdomar som besökt hans grav i Västergötland.

Kräver en viss förberedelse
En förbannelse kräver mer än bara några ord. Den innefattar även en magisk ritual där man använder en formel och en bestämd handling. Det kan vara att lämna vidare ett föremål medan man uttalar vissa ord.

Det är också vanligt att använda saker som tillhör måltavlan, till exempel kläder eller föremål, samtidigt som man läser formler. Man kan placera sakerna som tillhör måltavlan på ställen som symboliserar det man önskar för personen, manipulera dem (genom att placera dem i glödande kol, till exempel) för att sedan placera dem där personen kommer i kontakt med föremålet, kliver över det, och så vidare. Förbannelsen kan göra så att personen blir sjuk, råkar ut för en olycka, blir personlighetsförändrad eller i värsta fall dör.

Olika typer av förbannelser kräver olika typer av förberedelser. I regel kräver allvarligare förbannelser ett noggrannare förarbete och speciella hjälpmedel.

Ge någon onda ögat
Lättare former av förbannelser är sällan utförda genom ritual och kan vara oavsiktliga. Personer som kan ha starka tankar och andra förmågor är inte nödvändigtvis medvetna om den skada de kan orsaka andra. Mindre förbannelser, som onda ögat, yttrar sig ofta genom hastigt påkommen huvudvärk, ryggvärk, ont i magen, lätt depression, kraftlöshet, klumpighet och mindre olycksbenägenhet. Detta kallas ofta också för att vara modstulen eller maktstulen i skandinavisk tradition.

Varifrån tron på det onda ögat kommer ifrån vet man inte riktigt, men man tror att ursprunget till förbannelsen finns i Afrika. Det förklaras inte entydigt vad det onda ögat betyder, men den som har det anses ofta vara född med egenskapen.

Långvariga förbannelser
Ett exempel på en mer långvarig förbannelse är Tutankhamuns förbannelse. I samband med att arkeologen Howard Carter upptäckt och öppnat graven 1922 började folk ur expeditionen att dö på löpande band. Carters vän och sponsor Lord Carnarvon dog några veckor efter öppnandet och de närmsta åren dog inte mindre är tolv personer som varit inblandade i gravöppningen.

Har du blivit utsatt för en mindre förbannelse? Då kan du prova detta!
– Ta ett rått ägg med skal på och läs över det att det ska dra ut alla onda ögon och besvär du har och rulla det motsols och nedåt från huvudet till tåspetsarna eller där du har besvär. Gör detta långsamt i minst 15–20 minuter. Du kan behöva fler än ett ägg. När du är klar kastas ägget mot norr över vänster axel vid en korsväg om problemet är allvarligt eller krossas mot insidan av toalettstolen och spolas ned om det rör sig om mindre besvär.

– Ta ett bad med tre flaskor mörkt öl och en matsked salt, rör om motsols och bada i minst åtta minuter. Lufttorka och gå in i sovrummet där du uppriktigt ber om befrielse från besvären med egna ord eller med den traditionella psaltarpsalmen nr 23 (“Herren är min Herde, mig skall intet fattas…”).

– Lämna en offergåva (mynt, knappnålar, mat, en docka på den plats man tror sig fått problemet med orden “Ta det här och låt mig/mitt namn vara ifred.”

 

Källor:

The Root Doctor

Genzmer, Herbert & Hellenbrand, Ulrich. 2013. Mysterier: oförklarliga händelser och sällsamma under. Parragon.

Vänersborgs museum finns en unik mumie. Det speciella med den är att den inte är gjord i Egypten, utan är svensktillverkad. Det är den mumie som man först gjorde en röntgenundersökning på i Sverige, men då man inte kunde upptäcka några skelettdelar på röntgenplåtarna beslöt man att linda upp den. Under textilerna fann man då endast två påsar av sand, inlindade i jutesäcksväv.

Under arbetet med att slutföra den egyptiska utställningen avled museigrundaren Adolf Andersohn i slaganfall. Det hade då uppdagats att den egyptiska mumien av vad man trodde var prinsessan Utest-Minn, var falsk.

Sarkofagen var dock äkta, och tillverkad för en man, Iset-Min, omkring 500 f.Kr. Hemligheten kring vem som skapat den falska mumien, gick alltså i graven.

 

Julia Collinius

Julia Collinius är kommunikatör med en bakgrund som journalist på bland annat Sveriges Radio.